piątek, 18 listopada 2011

Babka cytrynowa

Puszysta, lekka, pysznie cytrynowa w smaku :) Przepis na nią znalazłam już bardzo dawno temu, ale nie miałam formy z kominem więc nie mogłam jej upiec. W końcu gdy takową formę nabyłam, to od razu wzięłam się do pracy :) Niestety nie pamiętam skąd przepis wyszperałam* :( 

Pogoda za oknem taka sobie, nie ma słońca, coraz trudniej zrobić ładne, jasne zdjęcia, za co przepraszam :( Nie mam za dobrego sprzętu do robienia zdjęć, ale staram się jak mogę, aby fotki wyszły w miarę ok.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200g cukru pudru (u mnie 150g)
  • 4 jajka
  • 250g masła (u mnie 200g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 cytryna (skórka + sok)


Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę.
 

Masę z żółtek połączyć z mąką i pianą i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z "kominem". Piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni.
Upieczoną babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

 

*Szukałam, szukałam i w końcu znalazłam oryginalny przepis, pochodzi z tej strony :)

6 komentarzy:

  1. korzystam z tego samego przepisu na babkę :) z wielkiego żarcia :D uwielbiam ją!

    OdpowiedzUsuń
  2. babka wygląda świetnie, pięknie wyrośnięta, widać że jest bardzo puszysta,

    bardzo dziękuję za wyróżnienie:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaś, znalazłam ten przepis i ja używałam tego z www.ksiazka-kucharska.pl a nie z wielkiego żarcia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. i ja rownież bardzooo lubię tą babkę

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cytrynowe wypieki:) Kiedyś jadłam podobną babkę i była świetna, ta na pewno też:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też uwielbiam cytrynowe wypieki :) Owszem, babka była bardzo puszysta i szybko zniknęła ze stołu ;)

    OdpowiedzUsuń