piątek, 11 listopada 2011

Chlebek bananowy Sophie Dahl

Na blogu zaszły drobne zmiany, chciałam aby było bardziej wiosennie i bardziej radośnie. Może dzięki temu szybciej zleci zima i doczekam upragnionej wiosny :)

Chlebek bananowy na pewno wszyscy znacie, jest dość popularny, więc ja również spróbowałam go upiec. Wyszedł doskonały, mokry, ciężki i przepyszny. Wyglądem i smakiem przypomina trochę murzynka lub piernik. Nie wiem czy tak miało być, ale nam bardzo smakował :) Przepis znalazłam na tej stronie, zmodyfikowałam odrobinę jego proces przygotowania.


Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 75 g miękkiego masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 180 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać banany, jajko i wszystko razem zmiksować na papkę.
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i dodać do bananów. Wszystko dokładnie wymieszać. Podłużną formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec przez godzinę w 180 st. C. Ciasto początkowo rośnie dość opornie, ale z czasem powinno wypełnić całą blachę.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. U mnie, mam nadzieję, będzie jutro ;-) Wspaniale Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz smaczniej !!! Brawo !! Monika

    OdpowiedzUsuń