Składniki:
- 3 duże jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 3 duże jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki miodu płynnego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g masła
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
- 50 g czekolady (u mnie z bakaliami
- 2 łyżki masła (lub 50 ml śmietanki 30%)
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w misce. Zasypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 1-1,5 godziny.
Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.
Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie wymieszać.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej stale mieszając. Przygotowaną polewą polać wystudzone ciasto.
Smacznego.
Wygląda dokładnie tak, jak lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńmmm... wygląda pysznie :)))
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com