czwartek, 29 grudnia 2011

Wilgotny piernik z jabłkami i bakaliami

Znaleziony tutaj. Po prostu pychotka :)


Składniki:
  • 3 duże jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki miodu płynnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g masła
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
  • 50 g czekolady (u mnie z bakaliami
  • 2 łyżki masła (lub 50 ml śmietanki 30%)


Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w misce. Zasypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 1-1,5 godziny. 

Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.
Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie wymieszać.

Podłużną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto. Piec około 1 godziny sprawdzając drewnianym patyczkiem czy piernik jest gotowy (patyczek powinien być suchy).  

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej stale mieszając. Przygotowaną polewą polać wystudzone ciasto.
Smacznego.


2 komentarze:

  1. Wygląda dokładnie tak, jak lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... wygląda pysznie :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń