sobota, 11 sierpnia 2012

Odchudzone leczo

W dzieciństwie nie lubiłam lecza bo było w nim za dużo warzyw. Teraz je doceniłam i postanowiłam lekko odchudzić tą potrawę nie dodając kiełbasy ani żadnych zagęszczaczy sosu czyli ani śmietany ani mąki a warzywa dusiłam we własnym sosie.


Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 3 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)



Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Cukinię obrać ze skórki i razem z papryką, pomidorami pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli, dusić pod przykryciem do miękkości. Warzywa można podlać odrobiną wody, ale nie sądzę aby było to konieczne, ponieważ podczas duszenia warzywa puszczają swój własny sok, który tworzy nam sos. Doprawić według smaku, można dodać koncentrat pomidorowy. Podawać z brązowym ryżem lub pełnoziarnistym makaronem.
Smacznego :)

1 komentarz: