poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Sernik z musem jabłkowym i polewą kakaową

Dostałam od teściowej 0,5 litrowy słoik musu jabłkowego i zastanawiałam się co z nim zrobić. W domu miałam kilogram twarogu na serniki więc postanowiłam upiec sernik. Wybór padł na ten przepis, ale od siebie dodałam spód z herbatników oraz polewę kakaową. Sernik wyszedł bardzo kremowy, mało słodki i lekko kwaskowy gdyż mus nie był w ogóle słodzony. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie serniki polecam zwiększyć ilość cukru.


Składniki:
Na spód:
  • 220g herbatników
  • 100g masła
  • 1 pełna łyżka kakao 
Nadzienie:
  • 750g sera na serniki
  • 500g musu jabłkowego
  • 3 jajka
  • 100g margaryny
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
Polewa:
  • 50g masła
  • 1 duża łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru (ilość według upodobania)


Herbatniki rozkruszyć blenderem, masło roztopić wraz z kakao i wlać do rozkruszonych ciastek. Wszystko jeszcze raz ze sobą zmiksować aż masa zacznie się robić lepka i zbijać w kulki. Prostokątną (małą) formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wsypać do formy i ugnieść ręką, by wypełniła cały spód oraz boki.

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Do masy dodać ser, budynie a na końcu dodać mus jabłkowy. Całość połączyć w jednolitą masę i wylać na ciasteczkowy spód. Piec ok. 1 h w 180 st. C. (Polecam na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą, dzięki temu sernik staje się kremowy).

Masło, kakao oraz cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Gotową polewę rozprowadzić na wierzchu wystudzonego sernika. Sernik wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
Smacznego :)



11 komentarzy:

  1. z musem jabłkowym musi smakować pysznie ,kocham serniczki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernika z musem jabłkowym nie próbowałam jeszcze ale brzmi bardzo smakowicie :) No i pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, takiego sernika jeszcze nie jadłam, więc bardzo chętnie spróbuję!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytam czytam ten opis...i pasuje mi idealnie do tych, jakie lubię najbardziej :-) Całe szczęście, że mam odpowiedni zapas musu jabłkowego w piwnicy!

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany..jak pysznie wygląda..

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobie gada :) a tymczasem zapraszam na pizzę

    http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/09/oryginalna-pizza-neapolitanska/

    OdpowiedzUsuń
  7. witam ciepło! wczoraj upiekłam ten doskonały serniczek i natychmiast wpisałam go na swoja złotą listę:) Rzeczywiście , jest baaaardzo aksamitny, niezwykle delikatny....a za chwile będziemy walczyć o ostatnie kawałki ciasta:)
    Upiekłam serniczek na kruchym spodzie, a do sera dodałam tylko ok 250g musu, skórkę pomarańczową plus extrakt pomarańczowy. Dziękuję za wspaniały przepis, pozdrawiam Panią wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wyszedł i smakował :) Pozdrawiam!!!

      Usuń
  8. wypróbowałam i sernik wyszedł przepyszny, taki delikatny! Zrobił furorę:)

    OdpowiedzUsuń