Dostałam od teściowej 0,5 litrowy słoik musu jabłkowego i zastanawiałam się co z nim zrobić. W domu miałam kilogram twarogu na serniki więc postanowiłam upiec sernik. Wybór padł na ten przepis, ale od siebie dodałam spód z herbatników oraz polewę kakaową. Sernik wyszedł bardzo kremowy, mało słodki i lekko kwaskowy gdyż mus nie był w ogóle słodzony. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie serniki polecam zwiększyć ilość cukru.
Składniki:
Na spód:
- 220g herbatników
- 100g masła
- 1 pełna łyżka kakao
- 750g sera na serniki
- 500g musu jabłkowego
- 3 jajka
- 100g margaryny
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 50g masła
- 1 duża łyżka kakao
- 2 łyżki cukru pudru (ilość według upodobania)
Herbatniki rozkruszyć blenderem, masło roztopić wraz z kakao i wlać do rozkruszonych ciastek. Wszystko jeszcze raz ze sobą zmiksować aż masa zacznie się robić lepka i zbijać w kulki. Prostokątną (małą) formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wsypać do formy i ugnieść ręką, by wypełniła cały spód oraz boki.
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Do masy dodać ser, budynie a na końcu dodać mus jabłkowy. Całość połączyć w jednolitą masę i wylać na ciasteczkowy spód. Piec ok. 1 h w 180 st. C. (Polecam na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą, dzięki temu sernik staje się kremowy).
Masło, kakao oraz cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Gotową polewę rozprowadzić na wierzchu wystudzonego sernika. Sernik wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
z musem jabłkowym musi smakować pysznie ,kocham serniczki <3
OdpowiedzUsuńSernika z musem jabłkowym nie próbowałam jeszcze ale brzmi bardzo smakowicie :) No i pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, takiego sernika jeszcze nie jadłam, więc bardzo chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Czytam czytam ten opis...i pasuje mi idealnie do tych, jakie lubię najbardziej :-) Całe szczęście, że mam odpowiedni zapas musu jabłkowego w piwnicy!
OdpowiedzUsuńO rany..jak pysznie wygląda..
OdpowiedzUsuńZrobiłam..pyszny..polecam..
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakował :)
Usuńzrobie gada :) a tymczasem zapraszam na pizzę
OdpowiedzUsuńhttp://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/09/oryginalna-pizza-neapolitanska/
witam ciepło! wczoraj upiekłam ten doskonały serniczek i natychmiast wpisałam go na swoja złotą listę:) Rzeczywiście , jest baaaardzo aksamitny, niezwykle delikatny....a za chwile będziemy walczyć o ostatnie kawałki ciasta:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam serniczek na kruchym spodzie, a do sera dodałam tylko ok 250g musu, skórkę pomarańczową plus extrakt pomarańczowy. Dziękuję za wspaniały przepis, pozdrawiam Panią wiosennie!
Bardzo się cieszę, że wyszedł i smakował :) Pozdrawiam!!!
Usuńwypróbowałam i sernik wyszedł przepyszny, taki delikatny! Zrobił furorę:)
OdpowiedzUsuń