Bardzo krucha, bardzo cynamonowa i bardzo smaczna szarlotka. Znaleziona na tym blogu. Polecam bardzo! Rodzinka pochłonęła na raz całą wielką formę. Wszystkim bardzo smakowała :)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 kg jabłek (dałam 10 średnich sztuk)
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- otarta skórka z połowy cytryny
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy (dałam 2 łyżeczki)
- 1/2 szklanki wody
Wszystkie składniki na spód zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera z końcówka typu hak. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 h.
W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do garnuszka wlać wodę, wrzucić jabłka, cukier waniliowy, cukier, cynamon, skórkę i sok z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż jabłka zmiękną. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do jabłek. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto na spód wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część wykleić spód dużej blachy, ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 10 minut w temp. 190 st. C.
Na podpieczony spód wylać nadzienie z jabłek, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wierzch ponownie ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w temp. 180 st. C. przez około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. (Polecam wstawić je na kilka godzin do lodówki).
Smacznego :)
moja Babcia zawsze taką robi.
OdpowiedzUsuńjest przepyszna!
Jaka równiuteńka :D Pysznie wygląda :) Chociaż osobiście wolę jak jest duuuuża warstwa jabłek :)
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie aby dodać więcej jabłek wtedy szarlotka będzie wyższa :)
Usuńtaką na kruchym cieście lubię najbardziej! :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam precyzję. :) Jaki zgrabny kawałek, jakie ładnie równe warstwy. :) Wirtuozeria szarlotkowa. :)
OdpowiedzUsuńmmm brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za tak miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńWspaniała klasyka - uwielbiam takie szarlotki!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)