niedziela, 19 sierpnia 2012

Szarlotka na kruchym cieście

Bardzo krucha, bardzo cynamonowa i bardzo smaczna szarlotka. Znaleziona na tym blogu. Polecam bardzo! Rodzinka pochłonęła na raz całą wielką formę. Wszystkim bardzo smakowała :)


Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
  • 1 i 1/2 kg jabłek (dałam 10 średnich sztuk)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy (dałam 2 łyżeczki)
  • 1/2 szklanki wody
  
Wszystkie składniki na spód zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera z końcówka typu hak. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 h.


W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do garnuszka wlać wodę, wrzucić jabłka, cukier waniliowy, cukier, cynamon, skórkę i sok z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż jabłka zmiękną. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do jabłek. Odstawić do ostygnięcia.


Ciasto na spód wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część wykleić spód dużej blachy, ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 10 minut w temp. 190 st. C. 


Na podpieczony spód wylać nadzienie z jabłek, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wierzch ponownie ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w temp. 180 st. C. przez około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. (Polecam wstawić je na kilka godzin do lodówki).
Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. moja Babcia zawsze taką robi.
    jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka równiuteńka :D Pysznie wygląda :) Chociaż osobiście wolę jak jest duuuuża warstwa jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać więcej jabłek wtedy szarlotka będzie wyższa :)

      Usuń
  3. Właśnie bardzo równiutka. Apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. taką na kruchym cieście lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam precyzję. :) Jaki zgrabny kawałek, jakie ładnie równe warstwy. :) Wirtuozeria szarlotkowa. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje bardzo za tak miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała klasyka - uwielbiam takie szarlotki!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń