sobota, 27 października 2012

Klasyczny obiad czyli pulpeciki w sosie koperkowym

Klasyczne obiady są najlepsze. Dzisiaj zapraszam więc na zwykłe pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym. Wspaniale komponują się z ziemniaki lub ryżem, do tego surówka i pyszny obiad gotowy.
Inspirację czerpałam z tej strony.


Składniki:
Na pulpety:
  • 500g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka
  • 2 kromki chleba
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • mąka do obtoczenia
Na sos:
  • 500 - 600 ml rosołu
  • 3 łyżki mąki
  • garść posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz


Chleb porwać w kawałki i pomoczyć wraz z bułką tartą w mleku przez 10 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do mięsa dodać chleb, cebulę z czosnkiem, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy uformować małe klopsiki, obtaczać je w mące. Podsmażyć je na patelni pod przykryciem przez ok 10 minut, aby w środku nie były surowe.

Rosół doprowadzić do wrzenia w osobnym garnku. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać z powrotem do pozostałego wywaru. Wmieszać do sosu posiekany koperek, zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Śmietanę wymieszać z odrobiną gorącego sosu, następnie wlać do garnka z pozostałym sosem, wymieszać.

Pulpety wrzucić do sosu, aby się chwilę pogotowały. Podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz