Klasyczne obiady są najlepsze. Dzisiaj zapraszam więc na zwykłe pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym. Wspaniale komponują się z ziemniaki lub ryżem, do tego surówka i pyszny obiad gotowy.
Inspirację czerpałam z tej strony.
Składniki:
Na pulpety:
- 500g mielonej wołowiny lub indyka/kurczaka
- 2 kromki chleba
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- mąka do obtoczenia
- 500 - 600 ml rosołu
- 3 łyżki mąki
- garść posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Chleb porwać w kawałki i
pomoczyć wraz z bułką tartą w mleku przez 10 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni razem z przeciśniętym
przez praskę czosnkiem. Do mięsa dodać chleb, cebulę z czosnkiem, jajko, sól,
pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy uformować małe klopsiki, obtaczać je w mące. Podsmażyć je na patelni pod przykryciem przez ok 10 minut, aby w środku nie były surowe.
Rosół doprowadzić do wrzenia w osobnym garnku. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać z powrotem do pozostałego wywaru. Wmieszać do sosu posiekany koperek, zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z odrobiną gorącego sosu, następnie wlać do garnka z pozostałym sosem, wymieszać.
Pulpety wrzucić do sosu, aby się chwilę pogotowały. Podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub kaszą.
Śmietanę wymieszać z odrobiną gorącego sosu, następnie wlać do garnka z pozostałym sosem, wymieszać.
Pulpety wrzucić do sosu, aby się chwilę pogotowały. Podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz