Kolejne marchewkowe placuszki tym razem w formie pancakes, słodziutkie i puszyste, wspaniałe na śniadanie. Moje dwa głodomory pochłonęły na raz wszystkie placuszki, które usmażyłam ;)
Znalazłam je na tej stronie, przygotowywałam je z podwójnej porcji dodając jeszcze tarte jabłko.
Składniki:
- 280g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g cukru
- szczypta soli
- 100g tartej marchwi
- 2 jajka
- skórka otarta z cytryny
- 200 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 duże tarte jabłko lub kilka mniejszych
Jabłka i marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, nadmiar wody odcisnąć.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól, proszek przesiać do miski. W drugiej misce zmiksować jajka, olej, mleko, cukier. Dodać startą marchew, jabłko oraz skórkę z cytryny, wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól, proszek przesiać do miski. W drugiej misce zmiksować jajka, olej, mleko, cukier. Dodać startą marchew, jabłko oraz skórkę z cytryny, wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Łyżką nabierać ciasto (1 łyżka na każdy placuszek) i smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoto - brązowy kolor z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas z marmoladą i dżemem.
Smacznego :)
wyglądają rewelacyjnie,chyba dziś zrobię bo potrzebuję błyskawiczny obiad ;))
OdpowiedzUsuń