wtorek, 9 października 2012

Marchewkowo - jabłkowe pancakes

Kolejne marchewkowe placuszki tym razem w formie pancakes, słodziutkie i puszyste, wspaniałe na śniadanie. Moje dwa głodomory pochłonęły  na raz wszystkie placuszki, które usmażyłam ;)
Znalazłam je na tej stronie, przygotowywałam je z podwójnej porcji dodając jeszcze tarte jabłko.


Składniki:
  • 280g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g cukru
  • szczypta soli
  • 100g tartej marchwi
  • 2 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże tarte jabłko lub kilka mniejszych

Jabłka i marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, nadmiar wody odcisnąć.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól, proszek przesiać do miski. W drugiej misce zmiksować jajka, olej, mleko, cukier. Dodać startą marchew, jabłko oraz skórkę z cytryny, wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać tylko do połączenia się składników. 

Łyżką nabierać ciasto (1 łyżka na każdy placuszek) i smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoto - brązowy kolor z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas z marmoladą i dżemem.
Smacznego :)




1 komentarz:

  1. wyglądają rewelacyjnie,chyba dziś zrobię bo potrzebuję błyskawiczny obiad ;))

    OdpowiedzUsuń