sobota, 6 października 2012

Sernik bez sera w polewie czekoladowej

Gdy go zobaczyłam na tej stronie, od razu wiedziałam, że jak najszybciej muszę go zrobić. Serniczek wyszedł dobry, kremowy, mało słodki pomimo czekoladowej polewy. Mojemu mężowi bardzo smakował, ale ja chyba wolę jednak tradycyjne serniki przygotowywane z twarogu. Nie mniej jednak polecam :)
Przepis podaję z moimi zmianami.


Składniki:
Na spód:
  •  200g herbatników
  • 100g masła
Na masę serową:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50g proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym
  • 1/2 szklanki oleju
  • 800g jogurtu greckiego
  • 16g cukru waniliowego 
Na polewę
  • 50g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 30g masła
  • 1 - 2 łyżki cukru

Herbatniki zmiksować w blenderze na piasek. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wysypać masę ciasteczkową i wylepić nią spód dociskając. 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jogurt, olej oraz budyń, zmiksować. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałą część cukru pudru oraz cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 200st. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec w temp. 200 - 210st. C przez 90 - 100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do ostygnięcia. (Sernik urośnie, potem opadnie, lubi też popękać, ale wszystko da się ukryć dzięki polewie).

W garnuszku rozpuścić czekoladę wraz z masłem i cukrem. Cały czas mieszać aby polewa się nie przypaliła. Polać nią ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)



4 komentarze:

  1. oo, super przepis! tak często mam ochotę zrobić ciasto, a w lodowce brak sera .. teraz to już nie problem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis ;) Nie ma to jak sernik, bez sera :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam takiego sernika bez sera,własnie kupiłam jogurty greckie w Lidlu i zabieram się za robotę,ciasto wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeej, ale musi być lekki : ) Mniam !

    OdpowiedzUsuń