poniedziałek, 29 października 2012

Sernik dyniowo - orzechowy

Sezon na dynię trwa, więc postanowiłam przygotować sernik. Przepisów na niego znalazłam kilka, wszystkie bardzo mi się podobały i nie mogąc się zdecydować na żaden konkretny postanowiłam stworzyć go sama. Do tego dostałam od szwagra siatkę orzechów włoskich i postanowiłam je również wykorzystać.

Sernik wspaniale pachnie orzechami, czekoladą i cynamonem. Kojarzy mi się ze świętami. Jest kremowy i delikatny, a spód z herbatników i orzechów doskonale się komponuje z cynamonowo - dyniowym nadzieniem. Sernik jest mało słodki, za to bardzo aromatyczny, więc nie każdemu może przypaść do gustu. Nam bardzo smakował. Polecam!


Składniki:
Na spód:
  • 200g herbatników
  • 120g miękkiego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 90g orzechów włoskich
Wypełnienie:
  • 450g puree z dyni
  • 220 ml śmietany 18%
  • 750g sera na serniki
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 budyń waniliowy (35g)
Polewa
  • 80g czekolady gorzkiej/deserowej
  • 50 - 60 ml mleka
  • orzechy włoskie do dekoracji

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki i orzechy zmielić na piasek w malakserze. Dodać miękkie masło i cynamon. Ponownie zmiksować. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód i boki tortownicy (23 cm), docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki.

Puree zmiksować z serem do dokładnego połączenia. Następnie dodać cukier, budyń oraz wbijać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dodać przyprawy, sok z cytryny, na koniec wlać śmietanę i krótko zmiksować.

Tortownicę wyjąć z lodówki. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. 

Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorąca wodą. Piekarnik nagrzać. Sernik piec w temp. 160 - 170 st. C., przez 90 minut.

Po zakończeniu pieczenia najpierw sernik studzić w uchylonym piekarniku przez 30 minut, potem wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej a następnie polać sernik gdy ten będzie już chłodny, udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na min. 4h a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)

    
Inspiracje: tutajtutaj.

2 komentarze:

  1. świetny przepis, na pewno warty zrobienia, chociaż ja strasznie boję się robić serniki. były dwa podejścia i dwa wyszły nie do podania na stół, takie nijakie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój pierwszy sernik też był niejadalny i cały wylądował w koszu ;)

    OdpowiedzUsuń