To ciasto jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Do tego puszyste, mięciutkie i wspaniale pachnie kawą oraz czekoladą. Polecam do popołudniowej kawy bądź herbaty.
Źródło tutaj (przepis podaję z moimi zmianami).
Składniki:
Ciasto:
- 200g masła
- 225g mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 150g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
- 100g czekolady deserowej
- 55g masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wbić jajka, zmiksować. Nastepnie dodać pozostałe składniki: rozpuszczoną kawę oraz przesianą mąkę wraz z sodą, proszkiem i kakao. Wszystko wymieszać by powstało jednolite, gładkie ciasto. Niewielką kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 st. C przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka, dodać masło, mleko, kakao oraz kawę. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i polewa będzie gładka. Polewą polać gotowe ciasto (gdy zastygnie można je oprószyć cukrem pudrem).
Smacznego :)
W jakiej blasze piec to ciasto? Chodzi o wymiary. Z góry dziękuję!
OdpowiedzUsuń30x25 cm :)
Usuń