czwartek, 29 listopada 2012

Gęsta zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to moja ukochana zupa z dzieciństwa, mogłabym ją jeść na zmianę z pierogami ruskimi i byłabym przeszczęśliwa. Od małego uwielbiałam jej smak i kwaskowatość. Zawsze byłam niejadkiem ale jak się pojawiała zupa, lub same ogórki kwaszone bądź kapusta, nie mogłam im odmówić i wyjadałam je prosto z torebki foliowej ;)

Ta zupka jest gęsta (zmiksowana w blenderze), ponieważ moja córka taką lubi, nie marudzi, że coś jej pływa, nie wyjmuje farfocli tylko wszystko zajada ze smakiem, koniecznie w towarzystwie groszków ptysiowych :) 


Składniki:
  • kawałek mięsa (żeberka lub kości schabowych, karkowych z mięsem) - u mnie kawałek indyka
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • kawałek niedużego pora
  • 1 seler
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • liść laurowy, majeranek, sol, pieprz, ziele angielskie
  • 4-5 dużych ogórków kiszonych (ilość wg gustów smakowych, ja lubię bardzo kwaśną zupę)
  • odrobina świeżego koperku
  • 200 ml śmietany 18% (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)


Mięso zalać wodą i zagotować. Ziemniaki i marchew obrać. Ziemniaka pokroić w kostkę, marchew w talarki. Do garnka z mięsem wrzucić marchew oraz por, seler, pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości. Ogórki zetrzeć na grubych oczkach, wrzucić do garnka razem z ziemniakami. Dodać również posiekany koperek oraz przyprawy. Gotować ok.10 minut aż ziemniaki zmiękną. Z zupy wyjąć pietruszki, pora i seler. 

Ja zupy nie zabielałam, ale jeżeli ktoś lubi, należy śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką. Dodać odrobinę zupy, wymieszać rózgą i wlać do garnka, wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę można pozostawić w takim stanie lub zmiksować w blenderze na krem.
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. ooo super pomysł ! Zapraszam do Akcji Tęcza Smaków 2

    OdpowiedzUsuń