Ostatnio w Lidlu panował tydzień włoski i można było tam zakupić włoskie specjały. Ja wybrałam makaron Trottole nadziewany szpinakiem i pomidorami i połączyłam go z sosem pomidorowym, który zrobiłam z rozdrobnionych pomidorów również zakupionych w owym sklepie. To proste i szybkie danie wyszło bardzo smaczne i sycące. Na wierzch posypałam je parmezanem i udekorowałam listkami bazylii. Pycha :)
Składniki:
- 300g makaronu Trottole
- 700g rozdrobnionych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól, oregano, słodka i ostra papryka, świeża bazylia
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- starty parmezan
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażyć na patelni. Pomidory wrzucić do garnuszka, podgrzewać je na małym ogniu. Kilka listków bazylii poszatkować drobno. Do sosu dodać cebulę z czosnkiem, przyprawy, bazylię oraz koncentrat, wymieszać.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (ok. 8 minut) w lekko osolonej wodzie. Dodać do sosu, wymieszać. Poczekać chwilę aż makaron wchłonie sos. Każdą porcję posypać parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
Smacznego :)
Też mam ten makaron :) Kupiłam sobie na zapas, jest pyszny.W towarzystwie sosu pomidorowego i parmezanu musi smakować doskonale. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńRównież pozdrawiam :)
świetny pomysł na smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńjaki cudowny makaron! aż żałuję, że nie robię zakupów w lidlu-lubię takie wymyślne makarony :)
OdpowiedzUsuńCzasami w Lidlu są fajne rzeczy w niskich cenach, warto tam zaglądać :)
UsuńDaleko tak mam do lidla i zupełnie nie po drodze niestety;(
OdpowiedzUsuńA Ciebie zapraszam do Liebster blog.
http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html