sobota, 24 listopada 2012

Babeczki budyniowe z czekoladą

Proste, szybkie, mięciutkie babeczki z kawałkami czekolady dodatkowo oblane czekoladą. Znikają bardzo szybko! ;)

Inspiracja: tutaj 


Składniki na 12 sztuk:
  • 100g proszku budyniowego o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 2 duże jajka
  • 130g cukru
  • 100g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  •  100g czekolady posiekanej
Na polewę:
  • 50g czekolady
  • 20g masła
  • 2 łyżki wody
  • 50g cukru pudru

Proszek budyniowy przesiać do miski wraz z mąką, sodą oraz proszkiem. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i mleko. Wsypać suche składniki i wszystko wymieszać. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do każdej z nich do 3/4 wysokości, wyrównać. Piec w temp. 170st. C przez ok 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

Masło, czekoladę, wodę oraz cukier wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Wierzch wystudzonych babeczek polać gotową polewą.
Smacznego :)

1 komentarz: