Inspiracja: tutaj
Składniki na 12 sztuk:
- 100g proszku budyniowego o smaku śmietankowym lub waniliowym
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki mleka
- 2 duże jajka
- 130g cukru
- 100g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 100g czekolady posiekanej
- 50g czekolady
- 20g masła
- 2 łyżki wody
- 50g cukru pudru
Proszek budyniowy przesiać do miski wraz z mąką, sodą oraz proszkiem. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i mleko. Wsypać suche składniki i wszystko wymieszać. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do każdej z nich do 3/4 wysokości, wyrównać. Piec w temp. 170st. C przez ok 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
Masło, czekoladę, wodę oraz cukier wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Wierzch wystudzonych babeczek polać gotową polewą.
Smacznego :)
Jakie apetyczne! ;-))
OdpowiedzUsuń