Przeważnie do obiadu podawałam surówki kupne bądź pokrojone warzywa jak pomidora i ogórka. Tym razem postanowiłam sama zrobić surówkę Colesław i okazało się to dziecinnie proste. Co najważniejsze przygotowując ją samemu wiemy co w takiej surówce się znajduje. Co mnie najbardziej ucieszyło to fakt, że wszystkim bardzo smakowała :)
Składniki:
Składniki:
- 1 mała kapusta
- 2 niewielkie marchewki
- 1 mała cebula
- świeży koperek
- pieprz, sól
- 2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 małego jabłka
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na dużych oczkach, pół jabłka na małych. Cebulę i koperek pokroić drobno. Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać cukier puder i utrzeć łyżką. Kapustę wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc by kapusta zmiękła. Przed podaniem można ewentualnie dodać jeszcze majonezu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz