Czy zawsze ze schabu trzeba robić kotlety schabowe? Oczywiście, że nie :) Tym razem plastry schabu poddusiłam w sosie cebulowo - pieczarkowym i podawałam je z ziemniakami i surówką. Proste ale bardzo dobre danie obiadowe.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 8 plastrów schabu
- 2 duże cebule
- 500g pieczarek
- szklanka wody
- kostka rosołowa
- 3 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotlety z obydwu stron przez kilka minut. Odłożyć na talerz.
Cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki w plasterki, czosnek przecisnąć. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać pieczarki i dusić wszystko kilka minut. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody, dodać do garnka. Gdy pieczarki zmiękną dodać przyprawy. Do śmietany dodać 1 - 2 łyżki sosu z garnka, wymieszać dokładnie i następnie wlać przygotowaną mieszankę z powrotem do garnka. Dodać również mięso i wszystko dusić pod przykryciem ok. 20 - 25 minut. Mięso powinno być kruche oraz dość miękkie. Podawać np. z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki w plasterki, czosnek przecisnąć. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać pieczarki i dusić wszystko kilka minut. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody, dodać do garnka. Gdy pieczarki zmiękną dodać przyprawy. Do śmietany dodać 1 - 2 łyżki sosu z garnka, wymieszać dokładnie i następnie wlać przygotowaną mieszankę z powrotem do garnka. Dodać również mięso i wszystko dusić pod przykryciem ok. 20 - 25 minut. Mięso powinno być kruche oraz dość miękkie. Podawać np. z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz