Już dość dawno nie piekłam żadnych muffinek. Tym razem postanowiłam upiec babeczki z dodatkiem marchewki, wyszły wilgotne i mięciutkie a lukier pomarańczowy wspaniale się z nimi komponuje. Mojej córce bardzo posmakowały. Marchewkowe wypieki zawsze wychodzą pyszne :)
Korzystałam z tego przepisu w "Kwestii Smaku".
- 2 szklanki tartej marchwii
- 1 i 1/2 szklanki maki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki skórki z pomarańczy
- 2 - 4 łyżki soku z pomarańczy
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem, sodą i przyprawami. W drugiej misce zmiksować ze sobą marchew, olej, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek. Papilotki umieścić w otworach blaszki do muffinów. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temp. 180 st. C. Ostudzić na kratce.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami soku z pomarańczy oraz skórką. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru. Babeczki polukrować.
Smacznego :)
przeurocze! :]
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne połączenie smaków. Muszę wypróbować:-).
OdpowiedzUsuń