niedziela, 4 listopada 2012

Ciasto kawowe z polewą czekoladową

To ciasto jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Do tego puszyste, mięciutkie i wspaniale pachnie kawą oraz czekoladą. Polecam do popołudniowej kawy bądź herbaty.
Źródło tutaj (przepis podaję z moimi zmianami).


Składniki:
Ciasto:
  • 200g masła
  • 225g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
Polewa:
  • 100g czekolady deserowej
  • 55g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wbić jajka, zmiksować. Nastepnie dodać pozostałe składniki: rozpuszczoną kawę oraz przesianą mąkę wraz z sodą, proszkiem i kakao. Wszystko wymieszać by powstało jednolite, gładkie ciasto. Niewielką kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 st. C przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka, dodać masło, mleko, kakao oraz kawę. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i polewa będzie gładka. Polewą polać gotowe ciasto (gdy zastygnie można je oprószyć cukrem pudrem).
Smacznego :)


        

2 komentarze:

  1. W jakiej blasze piec to ciasto? Chodzi o wymiary. Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń