piątek, 30 grudnia 2011

Naleśniki z soczewicą

Przepis ten znalazłam w malutkiej gazetce "Przepisy czytelników" wyszperanej w szafce u mojego taty, który jak ja lubi szukać nowych pomysłów kulinarnych. Przepis zaintrygował mnie bo nigdy nie jadłam soczewicy a miałam ją w domu. Postanowiłam go wypróbować i nie żałuję. Naleśniki są obłędne, trochę ostrawe, ale sycące. Można je jeść jako przekąskę albo samodzielne danie. Wyszło mi 12 porcji i wszystkie zniknęły jednego dnia. Polecam.


Składniki:
Na naleśniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
Na farsz: (u mnie podwójna porcja niż podana w przepisie)
  • 150 g soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą w misce i odstawić na pół godziny. 
W osolonej wodzie ugotować soczewicę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ugotowaną soczewicę i smażyć 2 minuty.

Do potrawy dolać 3/4 szklanki wody. Doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym i gotować 15 minut aż do odparowania wody. Gdyby farsz był za wodnisty zagęścić go mąką.

Usmażyć cienkie naleśniki, smarować je farszem a następnie zawinąć w rulony.
Smacznego.


5 komentarzy:

  1. O, fajny pomysł! Właśnie wczoraj trafiłam na przepis na drożdżowe pierożki z soczewicą, tylko na razie nie chce mi się robić ciasta. A naleśniczki, jak najbardziej wypróbuję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. zazwyczaj soczewice wykorzystuje do pierogow, ale z checia sprobuje takich nalesnikow:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie wykorzystana soczewica ;]
    hm, ciekawe, czy dobre xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję, tak jak pierogi z soczewicą Pat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki wyszły obłędne ;) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń