Robiłam go po raz pierwszy i przyznam, że danie jest sycące i bardzo smaczne. Mój mąż zajadał się nim z kawałkiem świeżego chlebka.
Znalazłam je tutaj.
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 duża cebula
- 500 ml bulionu
- 2 - 3 listki laurowe
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, przyprawa do gulaszu
- ok. 300g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 duże ogórki kiszone
- ok. 400 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
- mały koncentrat pomidorowy
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do większego garnka a na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Dodać do mięsa, zalać bulionem, wrzucić listki laurowe i pozostałe przyprawy. Gotować chwilę, aby mięso nieco zmiękło. Paprykę, ogórki oraz pieczarki pokroić i wrzucić do garnka, chwilę poddusić. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz koncentrat, wymieszać i gotować jeszcze ok. 20 - 30 minut. Na koniec można dodać śmietanę.
Smacznego :)
Mmm ,uwielbiam takie dania :) Przydałyby się ubite ziemniaczki :PP
OdpowiedzUsuńChyba jednak musisz do mnie przyjechać ;P
OdpowiedzUsuńUgotowałam. Pyszne:)
OdpowiedzUsuńwitam mam pytanie, poniewaz dopiero zaczynam uczyć się gotować :-) ile mam dodać koncentratu i czy przyprawy podane w spisie dodaję na mięso?
OdpowiedzUsuńJa dodaję mały słoiczek koncentratu, ale oczywiście wszystko zależy od gustów smakowych. Przyprawy dodaje do mięsa zalanego bulionem, na razie po trochu, co jakiś czas próbuje i wtedy dosypuje jak smakowo czegoś mi brakuje ;)
UsuńZrobiłam i wyszło bardzo smakowite :-) Dziękuję za porady
Usuń