czwartek, 25 października 2012

Syrop czekoladowy

Syrop ten jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju placków, pancakes czy naleśników. Jest dość słodki więc nie polecam jeść go bardzo często, ale od czasu do czasu można sobie uprzyjemnić w ten sposób śniadanie, zwłaszcza gdy za oknem szaro i buro. 
Przepis znalazłam tutaj, zrobiłam go z mniejszej porcji składników.


Składniki:
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej


W rondelku wymieszać kakao i wodę, podgrzać. Dodać cukier, wanilię i gotować ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści a masa trochę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przelać do słoiczka.
Smacznego :)


1 komentarz: