sobota, 8 grudnia 2012

Ciasto pomarańczowe

Mąż poprosił mnie abym upiekła dla niego ciasto pomarańczowe, był ciekawy jak smakuje i czy w ogóle da się coś takiego upiec. Poszperałam chwilę w internecie i znalazłam tutaj świetny przepis. Ciasto wyszło aromatyczne, mięciutkie i wilgotne. Ciekawe jakby smakowało w wersji cytrynowej.... muszę koniecznie wypróbować :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 2 pomarańczy


Do miski wsypać skórkę z pomarańczy, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać sok z pomarańczy, jogurt, olej a na końcu dodać jajka, zmiksować. Do masy przesiać mąkę wraz z sodą, proszkiem oraz solą. Wymieszać jedynie do połączenia się składników. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok. 60 minut w temp. 180st. C. Gdyby wierzch się za bardzo spiekł ciasto można przykryć folią aluminiową. 
Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotkam się z ciastem pomarańczowym, serio. :-) Musi być naprawdę dobre. :-) Tylko bez skórki też będzie dobre? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że tak :) Skórka nadaje ciastu aromatu ale zamiast niej można dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego ;)

      Usuń