Kolejna pyszna, rozgrzewająca zupa na zimne dni. Po ugotowaniu zmiksowałam ją, dzięki temu stała się kremowa i gęsta. Bardzo smakowała mojej córce, która raczej za pomidorami nie przepada. Podawałam ją z makaronem i kleksem śmietany.
Korzystałam z tego przepisu.
Składniki:
- kawałek łopatki wędzonej lub innego mięsa (lub 2 kostki rosołowe)
- kawałek pora
- 2 duże marchewki
- kawałek selera
- mały korzeń pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- przecier pomidorowy (720g) lub 1 kg pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- śmietana 18%
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
- makaron/ryż
Mięso
zalać wodą i zagotować. Marchew obrać, pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka z mięsem wrzucić marchew, por,
seler, pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do
miękkości warzyw.
Cebulę obrać, pokroić drobno, wrzucić na patelnię i podsmażyć, dodać przeciśnięty czosnek. Smażyć aż cebula zmięknie.
Gdy warzywa będą miękkie wyjąć z garnka pora, pietruszkę i selera oraz ziele angielskie i liść laurowy. Dodać za to cebulę z czosnkiem, przecier pomidorowy, 2 łyżeczki koncentratu oraz przyprawy. Gotować chwilę. Zmiksować bardzo dokładnie blenderem i pogotować kilka minut. Podawać z ryżem lub makaronem oraz śmietaną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz