piątek, 14 grudnia 2012

Zupa pomidorowa

Kolejna pyszna, rozgrzewająca zupa na zimne dni. Po ugotowaniu zmiksowałam, dzięki temu stała się kremowa i gęsta. Bardzo smakowała mojej córce, która raczej za pomidorami nie przepada. Podawałam ją z makaronem i kleksem śmietany. 
Korzystałam z tego przepisu.


Składniki:
  • kawałek łopatki wędzonej lub innego mięsa (lub 2 kostki rosołowe)
  • kawałek pora
  • 2 duże marchewki
  • kawałek selera
  • mały korzeń pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • przecier pomidorowy (720g) lub 1 kg pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
  • makaron/ryż


Mięso zalać wodą i zagotować. Marchew obrać pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka z mięsem wrzucić marchew, por, seler, pietruszki, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw.

Cebulę obrać, pokroić drobno, wrzucić na patelnię i podsmażyć, dodać przeciśnięty czosnek. Smażyć aż cebula zmięknie.

Gdy warzywa będą miękkie wyjąć z garnka pora, pietruszkę i selera oraz ziele angielskie i liść laurowy. Dodać za to cebulę z czosnkiem, przecier pomidorowy, 2 łyżeczki koncentratu oraz przyprawy. Gotować chwilę. Zmiksować bardzo dokładnie blenderem i pogotować kilka minut. Podawać z ryżem lub makaronem oraz śmietaną.
Smacznego :)

    
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz