niedziela, 2 grudnia 2012

Piernik kawowy

Piernik ten ma same zalety, jest wilgotny, szybki w przygotowaniu, smaczny z kawowym posmakiem z kawowo-czekoladową polewą. Bardzo polecam na święta :)
Znaleziony tutaj .


Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 125g masła lub margaryny
  • 2 duże łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżce mleka
  • 1 łyżka kakao
Polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kilka kostek czekolady deserowej
  • 2 duże łyżki cukru pudru


Do rondelka wrzucić masło, cukier, mleko, przyprawę korzenną, kawę, kakao, podgrzewać do rozpuszczenia cały czas mieszając. Ostudzić. Dodać jajka, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczoną sodę oraz przygotowaną masę. Wszystko wymieszać na gładkie ciasto. Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub wyłożyc papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w temp. 180st. C przez około 1 h, do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 50 minut). Ostudzić.

Do rondelka wrzucić składniki polewy, mieszać do rozpuszczenia. Gotową polewą polać ciasto.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie... Właśnie taki jak lubię najbardziej, wilgotny, a aromat kawy brzmi naprawdę zachęcająco :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawowy to już gwarancja pysznego smaku!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń