Składniki:
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczka imbiru
- 100g cukru
- 100g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 garści rodzynek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki ciepłej wody
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
W jednej misce przesiać mąkę z proszkiem i przyprawami, dodać cukier. Masło rozpuścić i wystudzić. W drugiej misce wymieszać ze sobą jajka, mleko, oraz masło. Mokre składniki wymieszać z suchymi, na koniec wsypać bakalie, wymieszać.
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do każdej z nich do
3/4 wysokości, wyrównać. Piec w temp. 180st. C przez ok 20 minut, lub do
tzw. suchego patyczka.
Cukier puder utrzeć z sokiem oraz wodą, dodać barwnik. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru, gdyby za gęsty dodać więcej wody. Polukrować wystudzone babeczki, dodatkowo można je obsypać posypką.
Smacznego :)
Pyszne, zimowe (za sprawą przyprawy korzennej) babeczki :) Upiekłam w sobotę i chwilę później już ich nie było. Przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie. Dziękuję, Elu, za przepis :)
OdpowiedzUsuńMadzia P.