piątek, 21 grudnia 2012

Piernikowe muffiny z rodzynkami i lukrem

Mięciutkie i puszyste babeczki lekko piernikowe z dodatkiem rodzynek oblane lukrem, dodatkowo posypane kolorową posypką. Wypatrzyłam je tutaj.


Składniki:
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczka imbiru
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 garści rodzynek
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)   

W jednej misce przesiać mąkę z proszkiem i przyprawami, dodać cukier. Masło rozpuścić i wystudzić. W drugiej misce wymieszać ze sobą jajka, mleko, oraz masło. Mokre składniki wymieszać z suchymi, na koniec wsypać bakalie, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do każdej z nich do 3/4 wysokości, wyrównać. Piec w temp. 180st. C przez ok 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka. 

Cukier puder utrzeć z sokiem oraz wodą, dodać barwnik. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru, gdyby za gęsty dodać więcej wody. Polukrować wystudzone babeczki, dodatkowo można je obsypać posypką.
Smacznego :)

    

1 komentarz:

  1. Pyszne, zimowe (za sprawą przyprawy korzennej) babeczki :) Upiekłam w sobotę i chwilę później już ich nie było. Przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie. Dziękuję, Elu, za przepis :)

    Madzia P.

    OdpowiedzUsuń