czwartek, 13 grudnia 2012

Żytnie racuchy

Placuszki te wypatrzyłam na stronie Kwestia Smaku. Ciasto do ich przygotowania wyrasta przez całą noc w lodówce, a smaży się dopiero następnego dnia. W oryginale placuszki są robione z mąki razowej, ja akurat takiej nie miałam więc wykorzystałam mąkę żytnią. Wyszły pulchne i mięciutkie. Podawałam je oprószone cukrem pudrem ale sądzę, że dobrze będą też smakować z dżemem bądź marmoladą. Moja 3-latka pochłonęła na śniadanie za jednym razem 5 sztuk ;)


Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mleka lub wody w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
Dodatkowo:
  • 1/4 łyżeczki sody rozpuszczona w 3 łyżkach wody

Mleko bądź wodę wymieszać z olejem i miodem. Do drugiej miski przesiać mąki, sól, cukier oraz drożdże. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki. Sodę rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do ciasta i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. 

Na patelnię wlać olej na wysokość ok 1 - 1,5 cm. Ciasto nabierać łyżką i smażyć placuszki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Powinny mieć zarumienioną skórkę i być puszyste. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)

    

5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :) Rumiane, grubaśne... Smak dzieciństwa w perfekcyjnej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba sobie jutro rano nastawie żeby na kolacje młodemu podać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeczytałam dzisiaj Twój wpis dotyczący tortów angielskich. Zbliżają się urodziny siostrzenicy i chcialabym zrobić jej tego typu tort. Czy mogłabyś mi zdradzić z czego i w jaki sposób robisz napisy na torcie ? :) Od razu powiem , że nie posiadam wykrawaczek do liter :))

    Pozdrawiam

    Sandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to idę na łatwiznę i kupuję w sklepie gotowe literki z czekolady Dr.Oetkera ;)

      Usuń