wtorek, 7 sierpnia 2012

Ciasto brzoskwiniowe z kaszą manną

Dawno mnie nie było, oj dawno... Sama nie wiem czemu. Chyba musiałam odpocząć od blogowania, jak również od pieczenia oraz gotowania. Straciłam ochotę, wenę, zapał. Czasami trzeba od wszystkiego odpocząć. Teraz chęci powróciły i już szukam nowych pomysłów na smaczne dania.
Na pierwszy ogień prezentuję wspaniałe ciasto z brzoskwiniami i kaszą manną znalezione tutaj. Po raz kolejny rodzina nie mogła uwierzyć co w nim jest. Ciasto jest bardzo delikatnie waniliowe, mało słodkie i kremowe, przez co wiele osób myślało, że zamiast budyniu jest ser. Polecam!


Składniki:
Spód:
  • 210g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 2 łyżki wody
Wypełnienie:
  • 6 brzoskwiń (dałam mniej)
  • 1 budyń waniliowy
  • 80g kaszy mannej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 250g śmietany (u mnie 18%)
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka


Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko i uformować kulę. Owinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok 30 minut (ja wsadziłam do zamrażalnika).

Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki, pestki usunąć a owoce pokroić w kostkę. Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozprowadzić w nim budyń oraz kaszę manną. Resztę mleka zagotować z cukrami oraz esencją waniliową. Do wrzącego mleka wlać budyń z kaszą i energicznie mieszać aby nie porobiły się grudki. Gotować chwilę aby masa zgęstniała, odstawić do wystygnięcia.

Jajka zmiksować ze śmietaną i wlać do przestudzonej masy budyniowej i dokładnie wymieszać (ja zmiksowałam). Delikatnie wmieszać pokrojone brzoskwinie. 

Dno tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki do połowy wysokości tortownicy. Na spód wylać masę budyniową. Z reszty ciasta można zrobić ozdoby (ja wycięłam gwiazdki) i ułożyć na wierzchu.
Ciasto piec w temp. 175 st. C przez 1 godzinę. Po wystudzeniu wstawić do lodówki do stężenia (moje przeleżało całą noc).
Smacznego :) 

  


6 komentarzy:

  1. lubię ciasta z kaszą manną, Twoje wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, zwłaszcza dzięki tym gwiazdkom :) Będę musiała kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i pyszne ciasto! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Efekt tego blogowego odpoczynku jest wyjątkowo uroczy i smaczny :) Fajnie, że wróciłaś :)

    OdpowiedzUsuń