Wracam po dość długiej przerwie. Stęskniłam się za blogowaniem oraz za pieczeniem. Przez kilka dni byliśmy z mężem w jego rodzinnej miejscowości, więc troszkę odpoczęłam :)
A dzisiaj prezentuję szybkie, wilgotne i bardzo smaczne i kakaowe ciasto znalezionej o tutaj. Smakiem przypomina murzynka i za to je pokochaliśmy. Polecam!
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- odrobina mleka (opcjonalnie)
W jednym naczyniu zmiksować banany. Do bananów dodać płynne składniki: wodę, olej, mleko, jajko, wanilię. W drugim naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sól, proszek, cukier, kakao i cynamon. Do sypkich składników wlać płynne i wymieszać ciasto łyżką. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 19 - 20cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto. Ciasto piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut.
Masło umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodać kakao i wymieszać na gładką, lśniącą masę. Gdyby było za gęste dodać odrobinę mleka. (Zamiast kakao można użyć tabliczki czekolady.)
Ostudzone ciasto posmarować polewą.
Smacznego :)
lubię takie, przepis do ulubionych
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda przesmakowicie! Podoba mi się połączenie bananów ze smakiem murzynkowym:-)
OdpowiedzUsuńWygląda super, a mam ostatnio czas na czekoladowe właśnie :)
OdpowiedzUsuńPiekłam je już kiedyś, faktycznie było pyszne:)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę imponujące.
OdpowiedzUsuńCzy na pewno składniki i proporcje się zgadzają? Właśnie upiekłam to ciasto i w ogóle nie wyrosło..:(
OdpowiedzUsuńTak proporcje się zgadzają. Czy składniki były w temp. pokojowej? Dużo zależy też od piekarnika. Dodała Pani proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńa mi właśnie ślicznie wyszło. Ale to pewnie zasługa tego ze mi pomagal 14 miesieczny syn:) Super przepis dziekujemy
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPozdrawiam!
Szukałam ciasta łatwego w przygotowaniu i takiego, które by wszystkim smakowało. Mój mąż zajrzał do kuchni i skwitował: "tylko nie z bananami!", a ja na to "kochanie, nie przeszkadzaj mi w kuchni".... Ciasto wyszło doskonałe, wilgotne, mocno czekoladowe, dosłownie niebo w gębie :) A mój mąż? Chyba nie muszę pisać, że poprosił o dokładkę :)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim lubiącym czekoladowe fantazje, pozdrawiam :)
Dodam jeszcze, że jako dodatek na talerzu zaserwowałam krem waniliowy (na bazie domowego budyniu)
Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało :)
UsuńPozdrawiam :)