czwartek, 13 września 2012

Ciasto czekoladowo - bananowe

Wracam po dość długiej przerwie. Stęskniłam się za blogowaniem oraz za pieczeniem. Przez kilka dni byliśmy z mężem w jego rodzinnej miejscowości, więc troszkę odpoczęłam :)
A dzisiaj prezentuję szybkie, wilgotne i bardzo smaczne i kakaowe ciasto znalezionej o tutaj. Smakiem przypomina murzynka i za to je pokochaliśmy. Polecam! 


Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • odrobina mleka (opcjonalnie)



W jednym naczyniu zmiksować banany. Do bananów dodać płynne składniki: wodę, olej, mleko, jajko, wanilię. W drugim naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sól, proszek, cukier, kakao i cynamon. Do sypkich składników wlać płynne i wymieszać ciasto łyżką. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 19 - 20cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto. Ciasto piec w temp. 180 st. C przez około 40 minut.

Masło umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodać kakao i wymieszać na gładką, lśniącą masę. Gdyby było za gęste dodać odrobinę mleka. (Zamiast kakao można użyć tabliczki czekolady.)
Ostudzone ciasto posmarować polewą.
Smacznego :)



11 komentarzy:

  1. lubię takie, przepis do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda przesmakowicie! Podoba mi się połączenie bananów ze smakiem murzynkowym:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, a mam ostatnio czas na czekoladowe właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam je już kiedyś, faktycznie było pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy na pewno składniki i proporcje się zgadzają? Właśnie upiekłam to ciasto i w ogóle nie wyrosło..:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak proporcje się zgadzają. Czy składniki były w temp. pokojowej? Dużo zależy też od piekarnika. Dodała Pani proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  7. a mi właśnie ślicznie wyszło. Ale to pewnie zasługa tego ze mi pomagal 14 miesieczny syn:) Super przepis dziekujemy

    OdpowiedzUsuń
  8. Szukałam ciasta łatwego w przygotowaniu i takiego, które by wszystkim smakowało. Mój mąż zajrzał do kuchni i skwitował: "tylko nie z bananami!", a ja na to "kochanie, nie przeszkadzaj mi w kuchni".... Ciasto wyszło doskonałe, wilgotne, mocno czekoladowe, dosłownie niebo w gębie :) A mój mąż? Chyba nie muszę pisać, że poprosił o dokładkę :)
    Polecam wszystkim lubiącym czekoladowe fantazje, pozdrawiam :)
    Dodam jeszcze, że jako dodatek na talerzu zaserwowałam krem waniliowy (na bazie domowego budyniu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń