wtorek, 18 września 2012

Krokiety po staropolsku bez panierki

Skoro zamieściłam już przepis na naleśniki to przyszedł czas na ich wykorzystanie. Postanowiłam zawinąć w nie farsz z pierogów po staropolsku (przepis na pierogi tutaj). W krokietach znalazła się więc kasza jaglana, twaróg, boczek oraz cebulka. Krokiety niepozorne, ale bardzo smaczne oraz sycące :)


Składniki:
Na naleśniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 300g mąki
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  2 - 3 łyżki oleju
Na farsz:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 300g twarogu
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 3 - 4 plastry wędzonego boczku
  • sól, pieprz


Do miski przesiać mąkę z proszkiem oraz solą, dodać pozostałe składniki, czyli mleko, jajka oraz olej. Wszystko zmiksować powoli wlewając wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto wymieszać, jeżeli będzie za gęste dodać trochę wody. Naleśniki smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni najlepiej bez oleju (patelnię można lekko posmarować kroplą oleju).

Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem. W garnku zagotować 3 szklanki wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut dopóki kasza nie wchłonie całej wody i nie będzie miękka. Ostudzić.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić na boczku. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Kaszę, boczek z cebulką oraz twaróg wymieszać ze sobą i doprawić solą oraz pieprzem.

Farsz nakładać na naleśniki i zawijać w krokiety.
Smacznego :)

  

2 komentarze:

  1. ile krokietów wychodzi z podanej porcji składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśników wychodzi ok 15 sztuk, ale farszu jest dużo więcej, więc radzę albo zmniejszyć ilość kaszy albo usmażyć więcej naleśników :)
      Pozdrawiam

      Usuń