wtorek, 4 września 2012

Muffinki bananowe z czekoladą

Moja córka uwielbia wszelkiego rodzaju babeczki oraz muffinki. Zawsze, gdy je piekę towarzyszy mi w kuchni i próbuje wyjadać niektóre składniki, pilnuje, gdy rosną już w piekarniku i najchętniej zjadłaby kilka jeszcze ciepłych. Z myślą o niej (oraz oczywiście moim jeszcze jednym większym łasuchu) przygotowałam muffinki z bananami oblane czekoladą. Do ich przygotowania potrzebne są dwie miski i łyżka oraz kilka minut wolnego czasu. Babeczki są mięciutkie i wilgotne a smak bananów wspaniale komponuje się z czekoladą.
Znalezione tutaj.


Składniki:
  • 150g mąki
  • 130g cukru (dałam 100g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • tabliczka czekolady deserowej

Mąkę z proszkiem przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Masło rozpuścić, przelać do drugiej miski. Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem i wraz z jajkami oraz ekstraktem z wanilii dodać do masła. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Mokre składniki przelać do suchych i całość wymieszać łyżką. 

Masą wypełniać papilotki do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzone muffinki maczać wierzchem w czekoladzie lub rozsmarować ją łyżką. Poczekać aż czekolada stężeje (można wstawić do lodówki).
Smacznego :) 

  

Mały muffinkożerca :)

1 komentarz:

  1. cudne babeczki
    ale jeszcze piękniejsza ich zjadaczka :)))

    OdpowiedzUsuń