środa, 26 września 2012

Tortellini w sosie serowym z pieczarkami

Ostatnio bardzo posmakował mi makaron tortellini, zwłaszcza z nadzieniem serowym lub pieczarkowym. W małej gazetce „Lekkie i zdrowe obiady Kaufland” znalazłam przepis na sos serowy z pieczarkami i postanowiłam go połączyć z makaronem. Wyszło bardzo smaczne, sycące danie, ale dość ciężkie i na pewno nie dla odchudzających się osób. Przepis podaje z moimi małymi zmianami.



Składniki:

  • 400 - 500g makaronu tortellini z nadzieniem serowym lub pieczarkowym (kupiłam w Biedronce)
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 80g tartego parmezanu
  • 200g sera żółtego
  • 100g masła
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100g serka topionego o smaku pieczarkowym
  • olej
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypior opłukać i posiekać.

Na patelni rozgrzać 1 - 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pieczarki, doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć aż pieczarki zmiękną. 

W garnku stopić masło, dodać starty żółty ser, 40g parmezanu (drugą połowę parmezanu odłożyć na później), serek topiony. Wlać śmietanę, mieszając gotować aż sery się roztopią. Pieczarki z cebulką wrzucić do sosu, dodać część posiekanego szczypiorku i wszystko wymieszać, doprawić w razie potrzeby.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i udekorować resztą szczypiorku oraz parmezanem.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz