Ostatnio bardzo posmakował mi makaron tortellini, zwłaszcza
z nadzieniem serowym lub pieczarkowym. W małej gazetce „Lekkie i zdrowe obiady
Kaufland” znalazłam przepis na sos serowy z pieczarkami i postanowiłam go
połączyć z makaronem. Wyszło bardzo smaczne, sycące danie, ale dość ciężkie i na pewno nie dla odchudzających się osób.
Przepis podaje z moimi małymi zmianami.
Składniki:
- 400 - 500g makaronu tortellini z nadzieniem serowym lub pieczarkowym (kupiłam w Biedronce)
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- 80g tartego parmezanu
- 200g sera żółtego
- 100g masła
- 200 ml śmietany 12%
- 100g serka topionego o smaku pieczarkowym
- olej
- sól, pieprz
Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypior opłukać i posiekać.
Na patelni rozgrzać 1 - 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pieczarki, doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć aż pieczarki zmiękną.
W garnku stopić masło, dodać starty żółty ser, 40g parmezanu (drugą połowę parmezanu odłożyć na później), serek topiony. Wlać śmietanę, mieszając gotować aż sery się roztopią. Pieczarki z cebulką wrzucić do sosu, dodać część posiekanego szczypiorku i wszystko wymieszać, doprawić w razie potrzeby.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i udekorować resztą szczypiorku oraz parmezanem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz