Puszysta, lekko wilgotna o przepysznym smaku maślano - waniliowym. Rośnie pięknie i cudnie pachnie. Świetna do kawy, herbaty oraz na specjalne okazje jak np. na Wielkanoc.
Znaleziona tutaj.
Składniki:
- kostka masła (225g)
- 3 szklanki mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 16g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 5 jajek
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę wraz z proszkiem oraz solą przesiać do oddzielnego naczynia. Masło utrzeć przez ok. 1 minutę i powoli dodawać cukry. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać suche składniki naprzemiennie ze śmietaną.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przelać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 st. C przez 50 - 55 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
Składniki na polewę umieścić w misce i utrzeć ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać ostudzoną babkę i poczekać aż polewa zastygnie. (Moja polewa jest prawie niewidoczna gdyż użyłam jogurtu zamiast śmietany).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz