poniedziałek, 3 września 2012

Babka waniliowa

Puszysta, lekko wilgotna o przepysznym smaku maślano - waniliowym. Rośnie pięknie i cudnie pachnie. Świetna do kawy, herbaty oraz na specjalne okazje jak np. na Wielkanoc.
Znaleziona tutaj.


Składniki:
  • kostka masła (225g)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietany 18%
Na polewę:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę wraz z proszkiem oraz solą przesiać do oddzielnego naczynia. Masło utrzeć przez ok. 1 minutę i powoli dodawać cukry. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać suche składniki naprzemiennie ze śmietaną. 

Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przelać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 st. C przez 50 - 55 minut do suchego patyczka. Ostudzić.

Składniki na polewę umieścić w misce i utrzeć ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać ostudzoną babkę i poczekać aż polewa zastygnie.  (Moja polewa jest prawie niewidoczna gdyż użyłam jogurtu zamiast śmietany).
Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz