sobota, 15 września 2012

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Dzisiaj zapraszam na kruche ciasto z brzoskwiniami, które znalazłam tutaj. Przepis jest bardzo łatwy i uniwersalny ponieważ do ciasta można dodać swoje ulubione owoce, ja akurat miałam brzoskwinie. Wspaniale smakuje przy kubku kawy lub herbaty.


 Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • brzoskwinie


Mąki przesiać i połączyć z cukrem oraz proszkiem. Masło posiekać nożem, dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i rozłożyć dno prostokątnej blaszki (20x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika i podpiec przez około 15 minut w 180 st. C. Mniejszą część ciasta wstawić, owiniętą folią, do zamrażalnika. Brzoskwinie sparzyć, obrać i pokroić na cząstki. Na podpieczony spód wyłożyć owoce a resztę ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w 180 st. C. Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :) 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz