poniedziałek, 17 września 2012

Naleśniki - przepis podstawowy II

Jak już raz zacznę korzystać z jednego podstawowego przepisu i wiem, że jest dobry to staram się go trzymać cały czas. Jednak teraz postanowiłam zaryzykować i spróbować innego przepisu na naleśniki. Muszę powiedzieć, że ten bardzo mi się podoba i spełnia moje oczekiwania. Naleśniki wyszły cienkie, sprężyste i pulchne oraz bardzo smaczne. Co najważniejsze - nie pękają przy zwijaniu.


Składniki (na ok. 15 cienkich naleśników):
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 300g mąki
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 - 3 łyżki oleju

Do miski przesiać mąkę z proszkiem oraz solą, dodać pozostałe składniki, czyli mleko, jajka oraz olej. Wszystko zmiksować powoli wlewając wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto wymieszać, jeżeli będzie za gęste dodać trochę wody. Naleśniki smażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni najlepiej bez oleju (patelnię można lekko posmarować kroplą oleju).
Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Kto ich nie lubi! :) Aż mi zrobiłaś ochotę na naleśniki.

    OdpowiedzUsuń