wtorek, 17 stycznia 2012

Placuszki z cukinii

Taka delikatniejsza wersja placków ziemniaczanych. Najbardziej smakowały córci :)


Składniki:
  • 3 duże cukinie
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinię i cebulę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Odcisnąć nadmiar wody w ścierce (moja cukinia była bardzo wodnista więc proces ten musiałam powtórzyć kilka razy). Dodać jajka, przyprawy oraz mąkę. Wszystko wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. 
-->Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz. Podawać ze śmietaną lub posypane cukrem. Bez dodatków też są bardzo dobre :)
Smacznego. 




2 komentarze:

  1. Jeszcze lepiej by się prezentowały, gdyby cukinia nie była obrana i była starta wraz ze skórką ;)

    Z dodatków świetnie zagra też sos pomidorowy.

    Daria

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń