czwartek, 26 stycznia 2012

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Bardzo lubię proste przepisy na obiad, oto jeden z nich. Pulpeciki w sosie pomidorowym znalazłam na tej stronie, ale i tak zrobiłam je trochę po swojemu ;)



Składniki:
Na pulpeciki:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 kromki chleba
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta do obtoczenia
Na sos:
  • 3 duże pomidory
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
  • 3/4 szklanki wody
  • ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu


Chleb porwać w kawałki i pomoczyć w mleku przez 10 minut (ja dodałam do tego jeszcze 2 łyżki bułki tartej). Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do mięsa dodać chleb, cebulę z czosnkiem, jajka, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy uformować małe klopsiki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na patelni ze wszystkich stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.

W garnku rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Poddusić ją przez chwilę pod przykryciem. Pomidory sparzyć i obrać, pokroić. Wrzucić do cebulki. Dolać wody oraz wrzucić przyprawy, gotować chwilę a potem wszystko zmiksować na gładką masę. Gotować 20 - 30 minut. Gdyby sos był za rzadki można go zagęścić łyżką mąki. Klopsiki wrzucić do gotowego sosu i podgrzewać 5 minut. Podawać z makaronem.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Też bardzo lubię proste dania! Połączenia takich pulpecików z makaronem jeszcze nie próbowałam, wyglądają smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja uwielbiam wszystko co jest podane z makaronem spaghetti ;)

      Usuń