poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Babka cytrynowa z makiem

Kolejny cytrynowy wypiek (to chyba uzależnienie ;)) Nic na to nie poradzę, że uwielbiam gdy ciasto jest lekko wilgotne z wyczuwalną kwaskowatością cytryny. A ponieważ są święta to mogłam bezkarnie upiec taką babę. Wybrałam ten przepis na babę z makiem. Pyszna, polecam :)


Składniki:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 kisiele cytrynowe bez cukru
  • 1/2 szklanki maku


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po jednym jajku krótko miksując do połączenia się składników. Następnie dodać olej, skórkę cytrynową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko ale dokładnie wymieszać. Do drugiej miski odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać ją z makiem. Do pozostałego ciasta dodać kisiele, wymieszać.

Formę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Oba ciasta nakładać do formy na zmianę. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez ok 60 minut (moja była gotowa wcześniej. 

Babkę można polukrować ucierając cukier puder z kilkoma łyżkami wody bądź sokiem z cytryny. Można też posypać makiem lub inną posypką.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. nie napisane ile łyżek oleju

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawione, dziękuję za czujność :)

      Usuń