sobota, 21 kwietnia 2012

Racuchy drożdżowe z cynamonem

Moją rodzinę naszła wielka ochota na racuchy drożdżowe. Nie mogłam im odmówić i usmażyłam zwykłe, ale mięciutkie i puchate placuszki. Zajadali je z cukrem pudrem lub z dżemem. Pyszota.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych (2 paczuszki)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Do miski wsypać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami. Mleko podgrzać w garnuszku, jajka roztrzepać. Do mąki dodać cukier, cynamon, ciepłe mleko, jajka oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Po tym czasie łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rumiano z obydwu stron. Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, dżemem, konfiturą lub same.
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Klasyczne racuszki, doskonałe. Z cynamonem...świetne :)

    OdpowiedzUsuń