Ten sernik to istne niebo w gębie. Jest ciężki i syty, ale połączenie słonych orzechów i słodkiej czekolady sprawia, że sernik stanął w mojej czołówce ulubionych ciast. Na pewno nie raz go jeszcze upiekę bo warto, zwłaszcza gdy chce się zabłysnąć przed rodziną ;)
Znaleziony tutaj, ale przepis podaje z moimi małymi zmianami.
Składniki:
Na spód:
- 200 g ciastek (użyłam herbatników)
- 50 g masła
- 50 g orzechów ziemnych
- 50 g czekolady (użyłam deserowej
- 500 g mielonego sera (użyłam wiaderkowego)
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 125 ml gęstej śmietany 18%
- 250 g gładkiego masła orzechowego (u mnie domowej roboty)
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g cukru
Wszystkie składniki na spód wrzucić do robota i zmiksować na masę o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i boki tortownicy (do połowy wysokości), wyrównać, docisnąć. Włożyć do lodówki.
Składniki na masę serową umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę. Nie miksować zbyt długo, jedynie do połączenia się składników. Masę wylać na spód ciasteczkowy.
Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut, do momentu aż sernik będzie ścięty i wypieczony z wierzchu.
Gdy sernik będzie się piekł przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i lekko podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewę natychmiast zdjąć z ognia.
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po wierzchu polewę. Włożyć ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Sernik wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego :)
sernik wygląda fantastycznie i w połączeniu z masłem orzechowym które uwielbiam;) musi być pyszny!!!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie! Ostatnio bardzo chętnie sięgam właśnie po serniki :)
OdpowiedzUsuń