piątek, 27 kwietnia 2012

Kotleciki ryżowe

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, zarówno z dietami jak i sposobami odżywiania się. Jestem zdania, że wszystkiego trzeba spróbować. Kotleciki ryżowe to danie wegańskie, ale naprawdę bardzo smaczne oraz delikatne. Polecam każdemu niezależnie od tego jak się odżywia. 
Przepis znalazłam na tej stronie.


Składniki:
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 mała cebula
  • garść pestek dyni
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz 

Do miski wsypać płatki owsiane i zalać je gorącą wodą do poziomu płatek (tak aby mogły wchłonąć całą wodę). Ryż ugotować, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni, wystudzić (można ten krok pominąć). Wystudzone płatki i ryż wymieszać z cebulą, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki, tak aby powstała jedna masa. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z masy formować małe kulki i lekko je rozgnieść (im chłodniejsza masa tym lepiej będą się kleić oraz formować). Obtoczyć w bułce tartej lub otrębach pszennych i usmażyć z obydwu stron na rumiano. 
Smacznego :) 


5 komentarzy:

  1. O jakie pyszne;) U mnie też dzisiaj kotleciki ryżowe, ale w innym wydaniu;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez wczoraj takie robilam z duza iloscia pestek slonecznika.
    Tym razem je pieklam w piekarniku na blaszce do mufinek. Pojemniczki blaszki smaruje olejem i wierzch kotlecikow troche przecierem i olejem.

    Cudna ta dziewczynka na zdjeciu u gory.

    Pozdro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne były te kotleciki, mam zamiar wypróbować więcej przepisów wege.

      A ta dziewczynka to moja córka :) Tytułowa Oliwka
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Oliwka - piekne imie i piekna dziewczynka!
    Dobry pomysl z tytulem bloga.

    OdpowiedzUsuń