Składniki:
Na spody:
- 200 g masła
- 170 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 200 g zmielonych orzechów (u mnie 100 g włoskich i 100 g ziemnych)
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 400 g masy kajmakowej (moja o smaku krówkowo - orzechowym)
- dżem z czarnej porzeczki
- 120 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 50 g czekolady gorzkiej
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem oraz orzechami. Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać po jednym jajku i miksować aż składniki się połączą w gładką masę. Dodać aromat, wsypać połowę mąki z orzechami, wlać mleko, zmiksować. Na koniec dodać resztę mąki i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do dwóch blaszek o wymiarach 25x30 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Rozprowadzić i wyrównać. Obie blaszki można upiec jednocześnie, lub każdą pojedynczo (ja piekłam pojedynczo, gdyż nie mam dwóch jednakowych blaszek). Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut (ale trzeba do ciasta zaglądać bo moje upiekło się szybciej).
Kajmak przełożyć do garnuszka i lekko podgrzać aby się rozpuścił i lepiej się rozsmarowywał.
Gdy placki przestygną posmarować jeden z nich dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć masę kajmakową. Nakryć drugim placem i lekko docisnąć.
Składniki na polewę umieścić w garnuszku i podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i powstanie gładka masa. Gotową polewą polać wierzch mazurka i dowolnie go udekorować (u mnie to migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa).
Smacznego :)
piękny :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
Dziękuję bardzo :) Również życzę wesołych i spokojnych Świąt. Pozdrawiam!
Usuń