wtorek, 22 maja 2012

Ciasto maślankowe z gruszką, bananem i kruszonką

Puszyste, mięciutkie, wilgotne ciasto z owocami oraz bardzo proste w przygotowaniu czyli tak jak lubię najbardziej w takie bardzo ciepłe dni jak dzisiaj. Znalezione tutaj.


Składniki
Na ciasto:
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 3 małe dojrzałe banany
Na kruszonkę:
  • 185g mąki
  • 100 g cukru
  • 125 g masła

W jednej misce połączyć ze sobą mokre składniki czyli: maślankę, jajka, olej a w drugiej suche czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Owoce obrać i pokroić na małe kawałki. Suche składniki wymieszać z mokrymi, ale tylko do połączenia się. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, na wierzch wyłożyć owoce (ja włożyłam do środa i owoce niestety opadły na dno). 

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, masło roztopić i połączyć z mąką. Dobrze wymieszać i posypać ciasto. Piec w temp. 175 stopni C, przez 30 - 35 minut. 
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Doskonałe! Marzy mi się teraz taki mały, puszysty kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń