Lekkie, puszyste, bardzo smaczne, z wyczuwalnym posmakiem śmietankowo - maślanym. Bardzo fajne do kawy lub po prostu do mleka. Polecam. Znalazłam je tutaj.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego (ja dałam jeszcze kilka kropel aromatu śmietankowego)
- szczypta soli
- 2/3 szklanki śmietany 18 %
- 125 g roztopionego masła
Dodatkowo:
- 3 duże jabłka pokrojone na małe kawałki
- 1 - 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki, oprószyć cynamonem i wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy powoli wlewać roztopione, ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę oraz aromat waniliowy oraz śmietankowy i
dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zmiksować do
połączenia składników.
Formę do pieczenia (u mnie kwadratowa) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać jabłka, ułożyć je równomiernie i posypać cukrem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
super,łatwe, szybkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńklasyka w najlepszym wydaniu!
OdpowiedzUsuńNieodparta pokusa ! :)
OdpowiedzUsuń