środa, 16 maja 2012

Ciasto śmietankowo - maślane z jabłkami

Lekkie, puszyste, bardzo smaczne, z wyczuwalnym posmakiem śmietankowo - maślanym. Bardzo fajne do kawy lub po prostu do mleka. Polecam. Znalazłam je tutaj.



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego (ja dałam jeszcze kilka kropel aromatu śmietankowego)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki śmietany 18 %
  • 125 g roztopionego masła
Dodatkowo:
  • 3 duże jabłka pokrojone na małe kawałki
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki, oprószyć cynamonem i wymieszać. 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy powoli wlewać roztopione, ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę oraz aromat waniliowy oraz śmietankowy i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia składników. 

Formę do pieczenia (u mnie kwadratowa) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać jabłka, ułożyć je równomiernie i posypać cukrem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)



 

4 komentarze: