Proste muffiny cytrynowe znalazłam na stronie Kwestia Smaku o tutaj. Wyszły mięciutkie, puszyste, lekko wilgotne i mocno cytrynowe co jest fajnym orzeźwieniem w te bardzo ciepłe dni. Polecam! :)
Składniki:
- 150 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- mała szczypta soli
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 100 ml kefiru (dałam maślankę)
- 1 jajko
- 55 g masła
Do jednej miski wsypać suche składniki czyli mąkę, proszek, cukier, skórkę, cukier waniliowy. W drugiej misce połączyć ze sobą jajko z kefirem, sok z cytryny oraz roztopione i ostudzone masło. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate.
Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
bardzo kusząco wyglądają...
OdpowiedzUsuńZrobiłam je dzisiaj i wyszły naprawdę bardzo pyszne. :)
OdpowiedzUsuń