poniedziałek, 21 maja 2012

Muffinki cytrynowe

Proste muffiny cytrynowe znalazłam na stronie Kwestia Smaku o tutaj. Wyszły mięciutkie, puszyste, lekko wilgotne i mocno cytrynowe co jest fajnym orzeźwieniem w te bardzo ciepłe dni. Polecam! :)


Składniki:
  • 150 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 100 ml kefiru (dałam maślankę)
  • 1 jajko
  • 55 g masła

Do jednej miski wsypać suche składniki czyli mąkę, proszek, cukier, skórkę, cukier waniliowy. W drugiej misce połączyć ze sobą jajko z kefirem, sok z cytryny oraz roztopione i ostudzone masło. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką, delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate. 

Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. bardzo kusząco wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam je dzisiaj i wyszły naprawdę bardzo pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń