poniedziałek, 7 maja 2012

Szarlotka owsiana

Troszkę zdrowsza wersja jednego z moich ulubionych ciast. Znaleziona tutaj. Pyszna, polecam! :)


Składniki:
Na spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 115 g masła rozpuszczonego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (ja dałam kilka kropel esencji waniliowej)
  • 1 łyżka wody 
Nadzienie:
  • 1,5 l prażonych jabłek z cynamonem
Na kruszonkę:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 80 g masła
  • 1/4 szklanki cukru


Płatki owsiane zblenderować do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier, w drugiej misce składniki mokre: rozpuszczone masło, ekstrakt i wodę. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.


Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć ciasto, wgniatając je palcami w dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać ok. 15 minut.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać razem miękkie masło, cynamon, cukier oraz płatki owsiane.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać kruszonką. Piec kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (płatki łatwo się przypalają więc należy je kontrolować). Przed podaniem dobrze wystudzić.
Smacznego :) 



3 komentarze:

  1. też ją piekłam! :D jest pyszna i o niebo zdrowsza od tradycyjnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna dla mnie!!! bez proszku, jajek i masło można zastąpić margaryną! niebawem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham szarlotki. są na drugim miejscu po sernikach xd
    ale takowej, owsianej nie jadłam. muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń