wtorek, 8 maja 2012

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Te serowe paluszki wypatrzyłam na blogu "Moje Wypieki". Sprawdziły się idealnie do piwa jako przekąska :) Polecam.


Składniki:
  • 2 gotowe  prostokątne arkusze ciasta francuskiego
  • ok 250 g sera żółtego
  • ostra papryka, sól
  • 1 roztrzepane jajko

Na oprószonym mąką blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera żółtego, posypać do smaku solą oraz papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta by się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta, ponownie posmarować go jajkiem, zetrzeć ser, doprawić solą oraz papryką i docisnąć. 

Przygotowane ciasto pokroić na paski szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 -3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki. Piec w temp. 200 stopni C przez około 13 - 15 minut.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Dodaję do zakładek, bo wyglądają pysznie, a w sobotę grill, myślę, że też się sprawdzą :)

    OdpowiedzUsuń