niedziela, 6 maja 2012

Tortellini w sosie z orzechów i bazylii

Wraz z mężem chcieliśmy zrobić kolacje dla siebie i kilku znajomych, szukałam więc przepisu na danie proste, ale smaczne i niebanalne. Właśnie takie okazało się tortellini w sosie z orzechów i bazylii, znalezione na tej stronie. Połączenie orzechów oraz bazylii i makaronu tortellini zaskoczyło nas wszystkich, ale bardzo pozytywnie. Danie jest sycące, (niestety) dość kaloryczne, ale bardzo pyszne. Polecam :)


Składniki:
  • 500 g tortellini (u mnie z nadzieniem serowym)
  • 200 g orzechów włoskich
  • 10 liści świeżej bazylii
  • 45 g miękkiego masła
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 40 g tartego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 100 ml śmietany 18 %
  • pieprz, sól

Orzechy i bazylię umieścić w blenderze i zmiksować krótko. Dodać masło, parmezan (nie cały) oraz pieprz i sól do smaku, zmiksować. Nie wyłączając urządzenia wlać oliwę oraz śmietany i mascarpone. Miksować krótko jedynie do połączenia się składników. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Jeszcze ciepły makaron wymieszać z sosem, posypać parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
Smacznego :)


1 komentarz: