Wraz z mężem chcieliśmy zrobić kolacje dla siebie i kilku znajomych, szukałam więc przepisu na danie proste, ale smaczne i niebanalne. Właśnie takie okazało się tortellini w sosie z orzechów i bazylii, znalezione na tej stronie. Połączenie orzechów oraz bazylii i makaronu tortellini zaskoczyło nas wszystkich, ale bardzo pozytywnie. Danie jest sycące, (niestety) dość kaloryczne, ale bardzo pyszne. Polecam :)
Składniki:
- 500 g tortellini (u mnie z nadzieniem serowym)
- 200 g orzechów włoskich
- 10 liści świeżej bazylii
- 45 g miękkiego masła
- 3 łyżki sera mascarpone
- 40 g tartego parmezanu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 ml śmietany kremówki
- 100 ml śmietany 18 %
- pieprz, sól
Orzechy i bazylię umieścić w blenderze i zmiksować krótko. Dodać masło, parmezan (nie cały) oraz pieprz i sól do smaku, zmiksować. Nie wyłączając urządzenia wlać oliwę oraz śmietany i mascarpone. Miksować krótko jedynie do połączenia się składników. Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Jeszcze ciepły makaron wymieszać z sosem, posypać parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
Smacznego :)
mniam, fajny pomysł.
OdpowiedzUsuń